Maria Soxboさんのインスタグラム写真 - (Maria SoxboInstagram)「När funderade du senast på en produkts HELA livscykel när du köpte något? Jag köper sällan nytt numera, men här kan jag direkt erkänna att jag är dålig på att tänka till och ställa rätt frågor redan i butiken. Och här måste vi antingen bli bättre på att kräva svar, eller försöka få igenom en lagändring kring producentansvar. Och ja, det senare vore MYCKET mer effektivt. 💻 För det sjuka är att idag upphör i de allra flesta fall företagens ansvar så fort produkten lämnar hyllan. Ansvaret för att samma grej lagas istället för att slängas om den börjar krångla ligger normalt på oss konsumenter. Liksom ansvaret att återvinna alla uttjänta prylar så långt det går, istället för att bara dumpa dem i soporna. Och värst av allt – eftersom producentansvaret bara räcker till butikshyllan så kan till exempel teknikföretag satsa på ”planerat åldrande”, så att din dyra, utsläppstunga teknikpryl bara håller ett par år innan den går sönder eller inte längre kan uppdateras. Då måste du köpa en ny, och så fort den lämnat butiken är det återigen du som har allt ansvar för hur den tas om hand, hur långt liv den får och vad som händer med den efter att den är uttjänt (vilket dessutom garanterat är alldeles för tidigt). Hur kan det få vara så här?! 📱 Tänk er istället motsatsen. Att varje teknikföretag hade fullt ansvar för dina produkter från vagga till grav. Går något sönder ska du erbjudas reparationer. Om något behöver uppdateras för att fungera ska du erbjudas det. Och går något inte att reparera längre ska företaget samla in och återvinna varje liten beståndsdel. 🖨 Med en sån global lagändring kring producentansvar skulle ”planerat åldrande” försvinna direkt, för vilka företag skulle själva vilja hantera tiden och kostnaden den strömmen av daterade, halvtrasiga teknikprylar skulle innebära? 🙈 Istället skulle varje produkt konstrueras på ett sätt så att den håller så länge som möjligt, är enkel och billig att reparera (tex att kunna plocka ur enbart kameran ur telefonen och sätta in en ny, men behålla resten) och smidigt går att dela upp per material den dag den återvänder till företaget för att återvinnas. ♻️ Tänk va, vilken grej. Varför har vi det inte så, tror ni? 🤔」9月7日 15時11分 - mariasoxbo.se

Maria Soxboのインスタグラム(mariasoxbo.se) - 9月7日 15時11分


När funderade du senast på en produkts HELA livscykel när du köpte något? Jag köper sällan nytt numera, men här kan jag direkt erkänna att jag är dålig på att tänka till och ställa rätt frågor redan i butiken. Och här måste vi antingen bli bättre på att kräva svar, eller försöka få igenom en lagändring kring producentansvar. Och ja, det senare vore MYCKET mer effektivt.
💻
För det sjuka är att idag upphör i de allra flesta fall företagens ansvar så fort produkten lämnar hyllan. Ansvaret för att samma grej lagas istället för att slängas om den börjar krångla ligger normalt på oss konsumenter. Liksom ansvaret att återvinna alla uttjänta prylar så långt det går, istället för att bara dumpa dem i soporna. Och värst av allt – eftersom producentansvaret bara räcker till butikshyllan så kan till exempel teknikföretag satsa på ”planerat åldrande”, så att din dyra, utsläppstunga teknikpryl bara håller ett par år innan den går sönder eller inte längre kan uppdateras. Då måste du köpa en ny, och så fort den lämnat butiken är det återigen du som har allt ansvar för hur den tas om hand, hur långt liv den får och vad som händer med den efter att den är uttjänt (vilket dessutom garanterat är alldeles för tidigt). Hur kan det få vara så här?!
📱
Tänk er istället motsatsen. Att varje teknikföretag hade fullt ansvar för dina produkter från vagga till grav. Går något sönder ska du erbjudas reparationer. Om något behöver uppdateras för att fungera ska du erbjudas det. Och går något inte att reparera längre ska företaget samla in och återvinna varje liten beståndsdel.
🖨
Med en sån global lagändring kring producentansvar skulle ”planerat åldrande” försvinna direkt, för vilka företag skulle själva vilja hantera tiden och kostnaden den strömmen av daterade, halvtrasiga teknikprylar skulle innebära?
🙈
Istället skulle varje produkt konstrueras på ett sätt så att den håller så länge som möjligt, är enkel och billig att reparera (tex att kunna plocka ur enbart kameran ur telefonen och sätta in en ny, men behålla resten) och smidigt går att dela upp per material den dag den återvänder till företaget för att återvinnas.
♻️
Tänk va, vilken grej. Varför har vi det inte så, tror ni? 🤔


[BIHAKUEN]UVシールド(UVShield)

>> 飲む日焼け止め!「UVシールド」を購入する

356

53

2020/9/7

Maria Soxboを見た方におすすめの有名人